اختراع چرخ برای حمل آب را باید بعنوان نقطه عطفی در تاریخ حیات بشری بشمار آورد مبالغه و بذله گویی نمیکنم توضیح میدهم . چرخ آب اثر و شاهکار جدید انسان دو پا است که نشانگر تغییر و تحول اساسی در ساختار بینش انسان متمدن ، و نوع نگرش فکری متفاوت نسبت به محیط و احتیاجات بشری است .
طرح بسیار ساده است یک گالنی پلاستیکی درست به شکل چرخ اتومبیل میباشد که حفرهای در مرکز آن قرار دارد ، کافی است در گالن را خوب ببندیم و به کمک یک طناب این چرخ آب را به حرکت بیاوریم و دیگر لازم نیست گالن آب را به دوش و یا بر پشت حمل کنیم کاری که قرنها مردم کشورهای فقیر فاقد آب انجام دادهاند و سالیان سال است که چشمهای ما در صفحات تلویزیونی با تصاویر زنان و کودکانی که در افریقا گالنهای آب را بدوش میکشند عادت کرده است .
50 لیتر آب در داخل این چرخ آب میتواند جا بگیرد البته 50 لیتر آب زیادی نیست و مصرف روزانه سیفون توالت یک انسان بطور متوسط در جوامع غربی است ولی برای مردم جوامع فقیر که کمبود آب دارند ماده حیاتی برای ادامه زندگی است
از پلاستیک که هم سبک و هم مقاوم است در این طرح استفاده هوشمندانه شده است و روش و راه حلی است برای میلیونها انسان مخصوصاً زنان و کودکان که هر صبح کیلومترها راه میروند و کمرشان را خم میکنند تا بتوانند 10 یا 20 لیتر آب را
برای تولید مواد غذایی و بهداشت حمل کنند
برای پی بردن به اهمیت این ابزار کافی است بدانیم که تهیه آب برای انسانهای روی زمین از مهمترین فعالیتها ، بشمار میرود و نیروی کار قابل ملاحظهایی صرف آن میشود . وقتی شما 10 کیلومتر راه بروید و 5 کیلومتر آن را با یک گالن آب بروی سر طی کنید زمانی که به منزل میرسید دیگر رمقی برایتان نمیماند تازه باید بفکر تهیه غذا باشی !!
بیش از یک ششم جمعیت جهان به آب آشامیدنی دسترسی ندارند و در مناطق زندگی میکنند که از کمبود آب شدیداً رنج میبرند و روز به روز به تعداد این مناطق افزوده میشود
این اختراع مثل بیشتر اکتشافات بشری حامی پیامی است سادگی آن به مغزهای هوشمند تکنولوزی دهن کجی میکند و پژوهشگران چرخهای صنعت و توسعه باید به آن خجولانه نگاه کنند . با وجود اینکه انسان قدرت ایده پردازی بالایی دارد و ما هزاران اختراع متنوع در گوشه و کنار زندگی خود ملاحظه میکنیم و هر روز روباتهای ریزو درشت فرمانبر را در رسانهها میبینیم ولی تا کنون هیچ کس هیچ راهکاری برای تسهیل حمل و نقل آب برای مردم فقیر کشورهای عقب مانده که با صنعت و ماشین بیگانه اند انجام نداده است . و کسی نبود که ابزار به این سادگی را بسازد حداقل باید 50 سال پیش اختراع میشد نه الان و میتوانست جان بسیاری از گرسنگان را بخرد ولی متاسفانه سود آنچنانی در آن نبوده و در نتیجه انگیزهایی برای اختراع آن نبود نوآوری آن سوی سکه سود و سرمایه است .
پیتر هندرایک از افریقای جنوبی مخترح این
چرخ آب شد بهرحال خود اصل اختراع حاوی یک دگرگونی ( ترسیدم بنویسم انقلاب ) است و زائیده نگرش دور اندیشی است و این وسیله نقلیه و آنچه را که حمل و نقل میکند در یک راستا شکل میگیرد و اگر بخواهیم به زبان فلسفی باز گو کنیم خلاف جمله معروف « هدف وسیله را توجیه میکند » است راهکاری که به دنبال آن هستیم راهی که بتواند جهان را به سقوط نکشاند از همین جا میگذرد هدف و وسیله باید همخوانی داشته باشند .
0 نظرات:
ارسال یک نظر