فلات بزرگ ایران از نظر باستان شناسی به خاطر قدمت تاریخی یکی از ارزندهترین و غنیترین سرزمینهای این پهنه جهان محسوب میشود که در دل خاکهای آن آثار تاریخی هزاران ساله محفوظ مانده است و بخاطر پهناور بودن آن هنوز بسیاری از اماکن باستانی دور افتاده دست نخورده باقی مانده است ولی مدتی است که مرتب خبر تجاوز حفاران غیر مجاز به محوطههای باستانی و آثار فرهنگی در سطح بسیار وسیعی در کشورمان مطرح است که هر روزه مورد غارت و چپاول و تخریب قرار میگیرد جیرفت – بزمان- دلگان-جندیشاپور – و دهها و صدها نقطه دیگر منجر به تخریب تدریجی میشوند شنیدیم که حتی محوطه باستانی پارسه (تخت جمشید ) مورد تجاوز حفاران قرار گرفته وبه وضوع دیده میشد که رژیم حتی از مشهورترین آثار و نماد تمدنی ما چون تخت جمشید حفاظت نمیکند اگر در هر کشور دیگری این آثار باستانی هزارههای گذشته میبود چون نوامیسشان حفاظت میکردند و کسی جرئت و جسارت نزدیک شدن و غارت را نداشت کافی است سری به سایت سازمان میراث فرهنگی ایران بزنید تا به عمق فاجعه پی ببرید میخواهم بطور خلاصه قسمتهای ازاین تاریخ زدائی آخوندها را که اززبان خود سازمان میراث فرهنگی باز گو شده است را برایتان بنویسم
اولین نمونه آن تخریب و خروج 10 هزار شئی پنج هزارساله از بلوجستان است حفاری های غیر مجاز در گورستانهای پنج هزارساله دلگان تا کنون منجر به خروج و تخریب بیش از ده هزارشئی باستانی از این منطقه شده است گورستانهای باستانی دلگان در جلگه جازموریان واقع شدهاند 700 حفره باز شده در این گورستانها مشاهده شده است و اشیاء باستانی یا به غارت یا تخریب شدهاند البته همه این اشیاء به درد حفاران غیر مجاز نمیخورد قاچاقچیان مسلح که بیشتر آنان ازعوامل رژیم هستند تنها به دنبال اشیاء زینتی هستند و اکثر اشیاء این گورها را سفالها و ظروف مفرغی و سلاح تشکیل میدهند و از آنجائیکه سفالها به درد قاچاقچیان نمیخورد اقدام به شکستن آنها میکنند سفالهای پنج هزار ساله بیشماری با پرتاب سنگ خرد شدهاند.
تخریب تپه باستانی قلی درویش با وجود تاکید سازمان میراث فرهنگی رژیم برای جلوگیری از تخریب اداره اوقاف قم برای احداث یک ساختمان دفتری بخش مهمی از این تپه را تخریب کرد . این تپه محوطهای باستانی و منحصر به فرد از دوره عصر آهن نخستین کوره ذوب فلز نیز در این تپه کشف شده است . در طول یک دهه اوقاف و اداره راهسازی با احاث اتوبان قم- جمکران بیش از 90 در صد این تپه را با خاک یکسان کرد. تپه باستانی قلی درویش محوطه باستانی به وسعت 5 هکتار است که با تخریبهای صورت گرفته تنها 10 هکتار آن باقی مانده است .
و همینطور نابودی ارزشهای تاریخی و فرهنگی را در آتش سوزی چندی پیش کتابخانه حقوق دانشگاه تهران همگی دیدیم در این آتش سوزی 25 هزار عنوان از کتابهای مرجع و ارزشمند این کتابخانه خاکستر شد . مسئولان آتش نشانی تهران میگفتند این کتابخانه از نظر ایمنی در سطح بسیار پائین قرار داشته و از جهت آمادگی آتش سوزی را داشته است و مشگل در سیستم تاسیساتی و برقی این کتابخانه بود و اکنون کتابخانههای دانشگاه تهران این گنجینه فرهنگی ما در معرض خطر هستند .اگر کتابخانه به سیستم اعلام حریق مجهزباشد اگر آتش سوزی هم بشود با این سیستم های هشدار دهنده میتوان از شدت خسارت وارده کاست .
حفر چاهای نفت در حریم زیگورات جغازنبیل این بنای خشتی را که یادگار دوره عیلامی است در معرض خطر قرار دارد. پس از اعتراض یونسکو به کارگذاری لولههای انفجاری برای اکتشافات نفت در منطقه جغازنبیل در شوش فعلاً وزارت نفت عملیات اکتشافات در این محدوده را متوقف کرده است . این اقدام توسط شرکت ملی نفت ایران و بدون هماهنگی با سازمان میراث فرهنگی در حریم و محدوده زیگورات انجام شده است . محوطه تاریخی چغازنبیل در جنوب غربی ایران در استان خوزستان واقع شده است شهر «دوراونتاش» در اوایل قرن 13 قبل از میلاد توسط پادشاه عیلامی در نزدیکی رود دز ساخته شده در مرکز این شهر معبد بزرگی ساخته شده این معبد موسوم به زیگورات،بزرگترین اثر بر جا مانده از تمدن عیلامی است جندی شاپور سال 85 از نقشه ایران محو میشود ادامه حفاریها و زیر کشت رفتن اراضی محوطه باستانی جندی شاپور باعث شده تا از 30 تپه باستانی تنها 5 تپه باقی بماند بیش از 80 درصد این محوطه باستانی تخریب شده است تخریب به حدی زیاد است که دوستداران فرهنگ باستانی به مجلس آخوندها و رئیس جمهور پاسدارش شکایت کردهاند . شهر باستانی جندی شاپور یکی از مهمترین شهرهای ساسانی است . این شهر به شهر فرزانگان نیز معروف بوده است زیرا علم طب از این منطقه به سایر نقاط منتقل شده دانشگاه جندی شاپور یکی از معروفترین سازههای معماری این شهر محسوب میشود که اکنون تخریب شده است . حفلظت از این محوطه ضروریتر از هر برنامه دیگر به نظر میرسد. بخش بزرگی از این منطقه ظرف 6 سال گذشته زیر کشت رفت و تخریب شد هیچ یک از دستگاههای دولتی به این موضوع اعتراض نکردند .
از سوی سازمان قطار شهری طرحی برای مترو اصفهان ارائه شده که سی وسه پل را میلرزاند و در صورت عبور مترو از کنار سیوسه پل لرزشهای شدید این پل تاریخی را تهدید میکند . سی وسه پل اثر منحصر به فرد از دوره صفوی است و قدمت چهار صد ساله ،عبور مترو میتواند آسیبهای جدی و فراوانی را به این اثر تاریخی وارد آورد. در حال حاضر این طرح مورد بازرسی است .
خاکبرداریهای مدام شرکت آبیاری مارون و تاًسیس سد جدید پشت سد مارون و انجام عملیات کشاورزی در محوطه باستانی ارجان رابا تخریب کامل روبرو کرده است و همچنان خاکبرداری تپههای باستانی در این محدوده ادامه دارد . شهر عیلامی «ارجان» در حدود 10 کیلو متری شمال شهر بهبهان در استان خوزستان قرار گرفته است این محوطه باستانی شهری عیلامی با چندین هکتار وسعت در خود آثاری از هزارههای پیش از میلاد را جای داده است و به گفته شاهدان محوطه باستانی ارجان هر روز شاهد تخریبهای گوناگون از سوی کشاورزان و کارگران شرکت آب مارون است و سفالهای شکسته و پراکنده در این محوطه شاهد این مدعا است .
یکی از باستان شناسان میراث فرهنگی که در پاریس زندگی میکند و در جیرفت حفاری کرده است بیشتر آثار غارت شده توسط افراد مسلح که ازعوامل رژیم هستند را میشناسد او شکایتنامهای علیه موزه لور در مورد خرید یکی از آثار ربوده شده جیرفت را که در یک حراجی به قیمت 150 هزار یورو به این موزه فروخته شده است را تسلیم مقامات قضایی کرده است. طی 2 سال اخیر 100 هزار اثر بزرگ و کوچک تاریخی در بازارهای امریکا و اروپا فروخته شده است و قیمت هر کدام بین 40 تا 60 هزار یورو به فروش رسیده که خیلی بیشتر از درآمد نفت برای مسئولان حکومتی سود داشته
قلعه دختر بناب با چند هزار سال قدمت تخریب شد. این قلعه از بناهای مهم شهرستان بناب در استان آذربایجان شرقی محسوب میشود و آثاری از هزاره اول قبل از میلاد تا دوران اسلامی را در خود جای داده است تنها بخشهایی از پی و پایه دیواریهای سنگی باقی مانده است . شهرستان بناب جزومناطق باستانی استان آذربایجان شرقی محسوب میشود و اکنون 150 اثر تاریخی و محوطه باستانی در آن شناسایی شده است 23 طرح آبرسانی به محوطههای باستانی 3 استان فارس بوشهر و کهکیویه و بویر احمد که جزو پروژههای عمرانی کلان سازمان آبرسانی استان فارس محسوب میشود در دست اجرا است و این پروژها بخش عظیمی از تاریخ و فرهنگ ایران را تخریب میکنند این تخریبها عمدتاً توسط سدها انجام میگیرد و نیاز به پژوهشهای باستانشناسی دارد
سد سیوند و 1300 اثر باستانی و تاریخی تنگه بلاغی را همگان شنیدهایم که در آبهای پلواروپشت سد سیوند غرق می شود و اکنون آبگیری را تا شش ماه به تعویق انداختهاند . مدیر مرکز میراث جهانی یونسکو « فرانچسکو باندارین » گفته است پاسارگاد جواهری است که به فهرست میراث جهان زینت و شرافت میدهد و یونسکو برای هرگونه همکاری در جهت همکاری در جهت سازماندهی پاسارگاد اعلام میکند. ولی رژیم آخوندی از انتقال آثار فرهنگ و تمدن از نسل حاضر چشم پوشی میکند. و بیشتر این آثار تنها به ایران متعلق نمیشود بلکه به تمدن بشری تعلق دارد بی توجهی مسئولان دستگاههای دولتی در آبگیری سد کارون بخشی از میراث به جای مانده از دوران هخامنشی را زیر آب برد بسیاری از بناهای تاریخی که در اختیار نهادهای دولتی است درسایه نبودن بستر فرهنگی تخریب میشود و نا آشنایی افراد به ارزشهای فرهنگی تاریخی و لزوم حفاظت از آن موجب میشود تا افراد در سازمانها و دستگاههایی که بناهای تاریخی ارزشمندی در اختیار دارند و بخاطر عدم آشنایی به نحوه برخورد و رفتار با یک اثر تاریخی بیشتر اوقات اقدامات این ا فراد منجر به تخریب یک بنای تاریخی میشود و این تاریخ زدائی همچنان ادامه دارد ...
0 نظرات:
ارسال یک نظر